Знахідка з некрополя розкрила нову таємницю Стародавнього Єгипту

Мешканки Стародавнього Єгипту могли займатися традиційно «чоловічими» професіями – до такого висновку прийшли вчені Альбертського університету (Канада), вивчивши жіночі останки з некрополя Мендеса (стародавньої столиці Єгипту).

Скелет належав жінці старше п’ятдесяти років, що жила приблизно чотири тисячі років тому (2181-2055 роки до нашої ери), повідомляє Bioarchaeology of Marginalized People .

Особливий інтерес викликали її щелепи. 16 зі збережених 24 зубів мали явні ознаки зносу: на двох різцях верхнього ряду спостерігалися руйнування клиноподібної форми, а інші помітно стерлися.

Такі пошкодження були характерними для ремісників, які розщеплюють матеріал на зразок тростини за допомогою зубів.

Швидше за все, жінка працювала з папірусною осокою (Cyperus papyrus), яка росте в дельті Нілу. З її стебел виготовляли кошики для зберігання і перевезення товарів, сандалі, килимки, фіранки.

Раніше вважалося, що єгипетським жінкам були доступні лише сім професій: жриця, співачка, танцівниця, музикант, плакальниця на похороні, ткаля або акушерка (повитуха).

Такий список історики склали на підставі написів і фресок на стінах гробниць. Але аналіз останків показав – життя єгиптянок могло бути значно більш різноманітним.

Цікаво, що «майстриню» з некрополя поховали з великими почестями: в дерев’яній труні, обшитій очеретом, з алебастровими судинами, бронзовим дзеркалом, косметикою і золотими виробами.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ