Вчені знайшли справжню «колиску життя» на Землі

Життя на Землі могло зародитися зовсім не в океанах, а в маленьких ставках глибиною не більше десяти сантиметрів, з’ясували вчені з Массачусетського технологічного університету.

За даними досліджень, саме в дрібних водоймах накопичувалась найбільша кількість азоту і виникали оптимальні умови для його взаємодії з іншими молекулами.

У глибоких водах, зазначили автори, досягти таких реакцій було б значно складніше, повідомляє Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Існує кілька гіпотез про виникнення життя на нашій планеті. Вважається, що це сталося близько 3,9 млрд років тому.

Ключову роль в даному процесі зіграли оксиди азоту – головні «інгредієнти» для перших молекулярних ланцюжків.

Вони могли потрапити у водойми в результаті розпаду атмосферного азоту, викликаного, ймовірно, потужними ударами блискавок.

Але, як показали останні дослідження, вміст цих речовин в океанах міг бути в тисячу разів нижчим, ніж вважалося.

Вони руйнувалися в результаті реакцій за участю ультрафіолету і розчиненого у воді заліза, що надходить з примітивних порід.

Але в дрібних водоймах вплив цих факторів був набагато менш вираженим, і з’єднання і молекули могли вступати в реакції, створюючи перші живі організми.

Попереднє дослідження показало, що Земля могла стати “живою” після того, як поглинула іншу планету – цей катаклізм приніс необхідні для створення життя вуглець, сірку і азот.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ