Вчені: поліетиленові пакети виявилися екологічнішими за паперові

Одноразові поліетиленові пакети, незважаючи на очевидну шкоду навколишньому середовищу, поки що можуть виявитися більш екологічним вибором, ніж паперові або тканинні.

Про це свідчить дослідження, проведене Датським міністерством екології та харчування, повідомляє Ain.

За даними дослідження, паперовий пакет – в 40 разів шкідливіший для екології, ніж пластиковий (за умови його переробки), а органічна сумка з бавовняної тканини – в 20 000 разів шкідливіша.

Пластикові пакети засмічують довкілля. Ті, хто хоч раз бачив документальні кадри про те, як від них страждає життя в океанах, намагаються відмовитися від використання таких пакетів. Однак, в публікації на Quartz, коментуючи результати цього дослідження, кажуть, що зараз немає простої відповіді на питання, які пакети екологічніші.

Щоб зрозуміти вплив різних пакетів на екологію, потрібно пам’ятати дві речі: з одного боку, пластик не розкладається, заповнює собою океани, шкодить морським тваринам і засмічує їжу шматочками пластика. Однак, з огляду на інші фактори впливу на екологію, крім забруднення, паперові тканинні пакети можуть бути ще гіршими.

Відзначимо, що в дослідженні мова не йде про забруднення водних біомів – з цієї точки зору, пластикова тара все ще залишається найгіршою можливою альтернативою. У ньому аналізується вплив виробництва такої тари на клімат, озоновий шар, витрати води, забруднення повітря під час провадження і т.д.

Термін для позначення тонких пакетів, які використовуються для упаковки товарів у магазинах – пакети з поліетилену низької щільності (LDPE).

Якщо подібні пакети використовуються ще хоча б раз в якості пакету для сміття перед спаленням (в дослідженні стверджується, що це найоптимальніший спосіб від них позбавлятися, але не в домашніх умовах), їх вплив на екологію видно на наступній таблиці. Тут наведено кількість повторних використань для паперових і тканинних пакетів, потрібна для того, щоб звести шкоду і витрати від їх виробництва до показників одного пакета LDPE.

Скорочення в таблиці означають наступне: PP – поліпропілен, woven PP – тканий поліпропілен, PET – поліетиленовий терефталат і т.д.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ