Стародавні породи вказали на причину Великого вимирання видів

Вчені виявили причину масового вимирання, що сталося на Землі 252 млн років тому.

Аналіз стародавніх порід вказав, що його викликали потужні виверження вулканів, повідомляє Nature Communications.

Пермське вимирання, також зване Великим, знищило 73% наземних хребетних і 96% морських видів. Зникли цілі класи живих істот, у тому числі трилобіти. На відновлення екосистем потрібно, за різними оцінками, від 10 до 30 мільйонів років, але нова біосфера Землі була вже зовсім іншою – так, з’явилися перші предки динозаврів і самі ранні ссавці.

Причина такої глобальної катастрофи досі не встановлена. Нове дослідження палеонтологів з Університету Цинциннаті і Китайського університету геологічних наук говорить – всьому виною є вулканічна активність.

Вчені виявили різкий сплеск кількості ртуті в древніх відкладеннях, які належать до кінця пермського періоду. Зразки взяли більш ніж з десятка місць в різних регіонах.

Автори дослідження зробили висновок, що виверження запалили величезні поклади вугілля і сприяли викиду парів ртуті в атмосферу. Через якийсь час вони «повернулися» на землю разом з опадами, створюючи геологічний слід катастрофи.

Найпотужніші виверження сталися на території сучасної Росії, в системі під назвою Сибірські Трапи.

Вулкани залишалися активними протягом сотень тисяч років, викинувши в цілому три мільйони кубічних кілометрів попелу. Через парниковий ефект планета прогрілася на додаткових десять градусів за Цельсієм, і до того ж на ній почалися кислотні дощі, які отруювали води озер, морів і океанів.

Вчені схильні вважати, що головною причиною вимирання стало саме підвищення температури. Це дуже тривожний висновок, з урахуванням сучасних тенденцій до глобального потепління.

«Антропогенні викиди вуглецю в атмосферу аналогічні ситуації в кінці пермського періоду, коли відбувалися сибірські виверження», – попередили автори дослідження.

Багато експертів вважають, що ми знаходимося на порозі чергового, шостого за рахунком масового вимирання в історії планети.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ