Фізики нарешті зрозуміли чому блискавка б’є двічі в одне і теж місце

«Блискавка б’є двічі» – це не просто красива фраза, а науковий факт. Електричні розряди під час грози часто проходять по одному і тому ж шляху, і до недавнього часу вчені не розуміли, чому це саме так.

Інтернаціональна команда вчених спробувала розібратися, чому це відбувається. Фізики вивчили грозові розряди за допомогою телескопа LOFAR (Low-Frequency Array). Такий метод дозволив їм отримати знімки блискавок з наносекундним дозволом.

«Ці дані дозволили нам вивчити блискавки настільки детально, що ми змогли дістатися до первинних процесів, які лежать в основі цього явища», – говорить фізик Брайан Харе з Гронінгенского університету. «Використання радіохвиль дозволило нам зазирнути в глибини грозових хмар».

Процес утворення блискавки починається з появи плазмової кишені – невеликої кулі розігрітого і іонізованого газу. Від нього струмками розходяться заряди, формуючи своєрідну мережу каналів. Завдяки LOFAR вчені побачили, що по цих каналах проходить не весь заряд. Частина заряджених частинок просочується через розриви в каналах розряду, і формує так звані голки.

Ці самі голки існують дуже короткий час. Інші дослідники блискавок не могли їх побачити. І саме ці структури призводять до того, що блискавки б’ють двічі в одну і ту ж точку – голки служать свого роду напрявляючими для нових каналів розряду.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ