Розворот еволюції: в організмі людини з’являється раніше втрачена кістка – фото

Дослідники Імперського коледжу Лондона виявили, що до людей поступово повертається фабелла – кістка, яка розташована в сухожиллях з заднього боку коліна. Вона була втрачена в ході еволюції. Про це йдеться у дослідженні науковців.

Вчені проаналізували 21 676 медичних випадків, пов’язаних з колінними суглобами, в період з 1918 по 2018 рік у 27 країнах. Виявилося, що частота виникнення фабелли за цей період збільшилася в три рази.

Фахівці не можуть дати однозначну відповідь про функції цієї кістки, тому що до цього її вивченням ніхто не займався. Можливо, фабелла покликана зменшити тертя в сухожиллях, перенаправивши м’язові сили. Але вона також може викликати біль і заважати при операціях на коліні.

“Нас вчать, що людський скелет містить 206 кісток, але наше дослідження ставить це під сумнів. Фабелла – кістка, яка не має видимої функції і викликає у деяких біль і дискомфорт, також може вимагати видалення, якщо вона викликає проблеми. Можливо, скоро фабелла буде відома як “апендицит скелета”. У міру того як ми еволюціонували, ми, схоже, втратили потребу в фабеллі. Тепер вона просто викликає проблеми. Цікаве питання: чому фабелла знову з’являється саме зараз”, – міркує Майкл Бертом, один з авторів дослідження.

Ймовірна причина ховається в харчуванні. Сьогодні люди почали їсти краще, ніж будь-коли – і, відповідно, стали вище і важче. У зв’язку з цим стали розвиватися більш довгі гомілки і великі литкові м’язи, що в сукупності підвищило тиск на коліно.

Однак кістка виявлена ​​не у всіх людей, а тому, ймовірно, існує генетичний компонент, який контролює здатність її утворення. Дослідники говорять, що вивчають те, як її поширеність різниться в залежності від статі, віку та регіону. Вони також сподіваються заглибитися в генетику кістки, намагаючись з’ясувати, як її включення в скелет людини змінилося з плином часу.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ