Вчені безсилі: у Франції запропонували нагороду за розшифровку таємничого напису – фото

Адміністрація комуни Плугастель у французькому регіоні Бретань пропонує нагороду в 2 тисячі євро тому, хто зможе розшифрувати вирізаний на камені напис.

Про це повідомляє BBC.

Камінь з написом з 20 рядків виявили кілька років тому на пляжі недалеко від комуни. Вік напису оцінюють в 230 років.

Більшість вирізаних на камені букв – латинські, але деякі з них перевернуті, крім того, там зустрічаються символи, схожі на скандинавські руни.

Можна розрізнити два числа – +1786 і 1787. Можливо, це значить, що напис зробили за два роки до французької революції. Там же видно зображення корабля з вітрилами і штурвалом, а також « найсвятіше серце» – зображення серця, увінчаного хрестом, один з важливих католицьких символів.

Але місцевим вченим не вдається розшифрувати сенс напису. Хтось вважає, що він зроблений на стародавній бретонській або мові Басків, інші – що його зробила напівписьменна людина.

« ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL» – йдеться в одному з уривків.

« OBBIIE: BRISBVILAR … FROIK … AL», – говорить інший.

Згідно з однією з теорій, напис якось пов’язаний з будівництвом оборони знаходиться поруч морської берегової лінії.

У 1780-х роках тут були зведені фортеці і вогневі позиції для захисту Брестського затоки, нагадування про яких все ще можна побачити. До 1783 року, Франція і Англія перебували в стані війни.

« Ми запитували місцевих істориків і археологів, але ніхто так і не зміг зрозуміти, що за історія стоїть за цим каменем», – говорить Домінік Кап, мер Плугастель.

« Тому ми подумали, що, може бути, в світі є люди, які мають необхідні експертні знання. Замість того, щоб залишатися в незнанні, ми вирішили оголосити конкурс », – додав він.

Конкурс назвали « Таємниця Шампольона в Плугастель-Даула» – по імені лінгвіста Жана-Франсуа Шампольона, який розшифрував в 19 столітті давньоєгипетські ієрогліфи з Розеттського каменю.

Любителям лінгвістики і археології пропонують зареєструватися в адміністрації мера, після чого їм відправлять фотографії з повною написом. Сотні людей вже зацікавилися розшифровкою цього таємничого послання.

Подачу заявок з розшифровками закриють в листопаді, після чого комісія відбере найбільш правдоподібну інтерпретацію загадки.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ