Вчені визначили, з якої води складаються люди

Вчені Томського політехнічного університету (ТПУ) і Павлодарського державного педагогічного університету (ПДПУ) визначили склад води, яка міститься в організмі людей, тварин, комах та інших живих організмів. Про це повідомили в прес-службі ТПУ.

Вода міститься в будь-якій живій тканині: наприклад, в людських кістках її 5-10%, в мозку – 30 – 40%, в крові – 70 – 80%. Цю рідину вчений Володимир Вернадський назвав “водою біологічною”.

Існує безліч досліджень складу крові, сечі, плазми. Добре відомі склади морської, річкової, підземної вод. Однак елементний склад біологічної води практично не вивчений.

За словами керівника дослідження, професора відділення геології ТПУ Леоніда Ріхванова, їм вперше вдалося отримати дані по наявності хімічних елементів у воді, що міститься в живих організмах, їх рівню накопичення в організмі.

Для визначення складу рідини використовували кров, селезінку, печінку, нирку, легені, м’язову тканину і підшкірний жир семимісячного порося. Ця тварина за своїми фізіологічними характеристиками дуже близька до людини.

Вчені використовували спеціальну вакуумну установку, щоб виділити воду з органів і тканин. Різні частини порося нагрівали до ста градусів, вода випаровувалася і конденсуватися у вигляді дистиляту.

Виявилося, що біологічна вода складається з 70 хімічних елементів, в тому числі урану, торію, брому, свинцю, заліза, алюмінію і рідкоземельних елементів.

“Вода в різних тканинах і органах відрізняється за своїм хімічним складом і максимальною концентрацією елементів. Наприклад, в крові максимально по відношенню до інших органів і тканин накопичуються 25 елементів, а в селезінці – 19. При цьому майже максимально у всіх вивчених органах і тканинах містяться натрій, кальцій, кремній, калій. У селезінці високий рівень калію, в м’язах багато заліза, в крові – барію, брому, свинцю, вісмуту”, – пояснив Леонід Ріхванов.

Вчені планують продовжити дослідження. Наступний етап – встановити зв’язок складу рідини з екологією навколишнього середовища, що дозволить виявляти зони екологічного неблагополуччя для людини. Для цього буде визначено склад води в органах порося з екологічно несприятливого району, а потім порівняний з уже отриманими результатами.

За словами Леоніда Ріхванова, зараз для оцінки екологічної ситуації аналізують рослини, грунт і інші компоненти. Пропонується модельний об’єкт вивчення, близький до людини. Нове дослідження дозволить визначити, як техногенез впливає на організм людини безпосередньо.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ