Вчені розгадали причину масового зникнення древніх людей

Вчені Університетського коледжу Лондона з’ясували, що 8,6 тисячі років тому чисельність населення, що проживало на території Південної Америки, почала різко скорочуватися через непередбачувані опади. Про це повідомляє видання Science News.

Дослідники проаналізували відкладення, які відносяться до 1,4 тисячі американських археологічних пам’яток, і провели 5,4 тисячі радіовуглецевих датувань. Вони оцінили зміни в кількості опадів, а також визначили коливання в рівні народонаселення з 12 тисяч до двох тисяч років тому за кількістю пам’ятників, споруджених в певний період часу.

Згідно з результатами, найбільш сильні коливання в опадах і значне зниження числа древніх людей відбувалися в північних, тропічних регіонах Південної Америки. Близько 8,2 тисячі років тому люди покинули раніше заселені території, при цьому непередбачувані погодні умови могли стати причиною переходу від збирання і полювання до осілого способу життя.

Протягом 2,6 тисячі років періоди екстремально сухих і вологих умов, що роблять негативний вплив на джерела їжі, стали відбуватися кожні п’ять років. Люди не могли передбачити, коли настане посуха або інтенсивні опади. Однак шість тисяч років тому групи мисливців-збирачів повернулися на раніше залишені території, коли дощі стабілізувалися.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ