На Коста-Ріку впав рідкісний метеорит

Метеорит, який «приземлився» в Коста-Ріці в квітні 2019 року, може розповісти про походження Сонячної системи, заявили вчені.

Жителі Агуас Заркаса, невеликого містечка в Центральній Америці, заявили про появу «великої вогненної кулі» в небі 23 числа.

Метеорит (як пізніше з’ясувалося – розміром із пральну машинку) увійшов в атмосферу і розбився на сотні дрібних фрагментів, які приземлилися в околицях населеного пункту, повідомляє CBS News.

Один шматок, вагою близько кілограма, пробив дах одного з будинків і звалився на обідній стіл – постраждалих і жертв, на щастя, не було.

Вчені вивчили зразки метеорита і виявили, що він складався з вологих порід. Це рідкісний вуглистий хондрит – космічні об’єкти такого типу багаті органічними сполуками і молекулами води.

Дослідники встигли зібрати в цілому 25 кілограмів метеоритної речовини.

Вони встановили, що він сформувався приблизно 4,56 мільярдів років тому. Його «прабатьком» був астероїд, який, в свою чергу, виник з «зародка» планети, який утворився в газопиловій хмарі навколо юного Сонця.

Протопланета була насичена органічними матеріалами і водою, але «вільна від життя», уточнили експерти.

Весь цей час метеорит залишався практично незмінним, а значить – його склад може розповісти про те, які умови панували в Сонячній системі на зорі її існування.

Відзначається, що великі вуглисті хондрити не падали на Землю близько п’ятдесяти років – останній випадок був зафіксований в Австралії в 1969 році.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ