Вчені: глобальне потепління змінить всесвітнє похолодання

Глобальне потепління може змінитися різким похолоданням. До такого висновку прийшли математики з Уральського федерального університету, які розробили нову модель зміни клімату.

За словами керівника дослідження професора кафедри теоретичної і математичної фізики УрФУ Дмитра Александрова, в результаті збільшення температури повітря і частки парникових газів на полюсах планети тане лід. Це підсилює приплив прісної води в Світовий океан, що призводить до підвищення його рівня.

Зміни в Світовому океані, в свою чергу, стануть причиною всесвітнього похолодання. Рівень прісної води зросте, це призведе до ослаблення течій, що рухаються від екватора до полюсів. В результаті теплі течії, зокрема Гольфстрім, зупиняться. Це спровокує похолодання в Північній Америці і Європі.

Модель уральських математиків заснована на аналізі змін температури океану, обсягів вуглекислого газу в атмосфері, флори на Землі і маси льодів протягом 10 млн років. Вчені відзначили, що значні перепади температури відбуваються кожні 100 тис. років.

«Основні чинники, що впливають на зміну клімату, – природні. Вони завжди відбувалися і будуть відбуватися незалежно від діяльності людини. Разом з тим, виключати повністю антропогенний вплив або вплив зовнішніх збурень можна. Вирубкою лісів, підвищенням рівня вуглекислого газу людина накладає обурення на процеси, закладені природою », – підкреслив Александров.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ