Вчені з’ясували, чим харчувалися селяни Середньовіччя

Вчені Брістольського університету (Велика Британія) встановили раціон харчування середньовічних селян.

Про це повідомляє National Geographic.

Керівник дослідження Джулі Данн пояснив, що історики найчастіше концентрують свою увагу на біографіях знаменитих людей, дворян або церковників, тоді як «герої» повсякденного життя залишаються в тіні.

Тим часом дієта звичайних людей має ключове значення для розуміння способу життя і традицій тих часів.

Згідно з історичними записами, середньовічні селяни харчувалися м’ясом, рибою, молочними продуктами, фруктами і овочами, але доказів цього раніше ніхто не шукав.

Вчені з Брістоля провели хімічний аналіз органічних залишків на глиняному посуді і кістках тварин, знайдених в одному з найбільш ранніх сіл, Вест-Коттон в графстві Нортгемптоншир.

Виявилося, що в основному селяни харчувалися маслом, сиром і рагу з яловичини і баранини. Найпоширенішими овочами на селянському столі були цибуля і капуста, а ось риба, фрукти або делікатеси були простим людям недоступні.

Проте, фахівці називають таку дієту здоровою і збалансованою: молоко, тушковане м’ясо і овочі були джерелами білка і інші корисних елементів, а вуглеводи надходили з ячмінного або вівсяного хліба ( його сліди були знайдені на руїнах пекарні).

«Вест-Коттон був одним з перших археологічних пам’яток, над яким ми працювали, коли вирішили розвивати метод аналізу органічних залишків, – це дивно, як за допомогою новітніх методів ми можемо дізнатися інформацію, якої немає ні в яких історичних документах», – відзначають дослідники.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ