Вчені з’ясували, хто продовжує вбивати озоновий шар Землі

Міжнародна група вчених встановила, що джерела забороненої хімічної сполуки, яка надзвичайно шкодить атмосфері Землі, розташовані в Китаї.

Згідно з дослідженням, яке днями опублікували вчені з Брістольського університету, Національного університету Кенгбук і Массачусетського технологічного інституту, джерела виробництва від 40% до 60% трихлорфторметану – речовини, яка руйнує озоновий шар Землі – розташовані на сході Китаю, пише National Post.

Це вдалося встановити завдяки аналізу і відстеженню газів у атмосфері за допомогою спеціальних пристроїв в Південній Кореї і Японії з 2013-го.

Насправді, це не стало несподіванкою для вчених, адже Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США помітило аномальні зміни в низьких шарах атмосфери ще влітку минулого року. Тоді сильно збільшилася кількість трихлорфторметану або хлорофлюорокарбону – хімічної сполуки, що руйнує озоновий шар і призводить до утворення озонових дір.

Кому потрібен озон?

Попри свою високу токсичність, озон є надзвичайно важливим елементом земної атмосфери. Якби не озоновий шар – всі живі організми на планеті зазнавали б шкідливому ультрафіолетовому випромінювання Сонця, яке викликає різні захворювання шкіри і може призвести до онкоутворень.

Кисень, що розташований в атмосфері (приблизно в 15−30 км над Землею) потрапляє під дію ультрафіолетового сонячного випромінювання і приєднує до себе ще один атом, переходячи від кисню – О2, до власне озону – О3.

Саме цей О3 поглинає більшість ультрафіолетового випромінювання і створює свого роду атмосферне покривало, яке захищає нас від шкідливих сонячних променів.

Промисловість проти екології

Озоновий шар руйнується зокрема і через природні хімічні реакції, але більшість шкоди йому приносить, звичайно, діяльність людини.

З розвитком промисловості і використанням різних хімічних елементів озоновий шар став буквально розриватися і з’явилися так звані озонові діри – місця, в яких атмосфера не захищена від шкідливого випромінювання.

В основному, руйнування озону викликає хімічна суміш ХФК або хлорофлюорокарбон. Ця речовина складається з двох атомів хлору, одного атома карбону і двох атомів фтору. Коли ХФК потрапляє в озоновий шар, він взаємодіє з озоном, відриваючи від нього два атома кисню і руйнує всю структуру озонового шару.

ХФК використовується для виробництва охолоджувальних пристроїв, аерозолів, пластика, тому в атмосферу вже викинули величезну кількість шкідливої речовини, що призвело до появи озонових дір та помітних змін в кліматі.

Найбільша озонова діра розташована над Південним полюсом, оскільки там руйнування озону сприяють низькі температури.

Але, згідно із Монреальським протоколом, який був підписаний в 1987 році, світова спільнота вирішила повністю відмовитися від використання ХФК до 2010-го. Завдяки цьому, за останні 25 років кількість ХФК в атмосфері зменшилася на 15% і навіть гігантська озонова діра над Антарктикою почала потихеньку заростати.

Злочинці з Китаю

Планувалося, що озоновий шар вдасться відновити повністю, але мало хто турбується про своє здоров’я і здоров’я своїх земних співвітчизників.

Журналісти The New York Times провели розслідування і з’ясували, що деякі заводи в Китаї використовують ХФК для виробництва дешевої піноізоляціі холодильників і будівель. Тепер інформацію розслідувачів підтвердила група вчених з США, Великобританії і Південній Кореї.

До того, що ці підприємства порушують найважливіший міжнародний акт і наражають на небезпеку все живе на планеті, влада Китаю говорить, що не може їх відстежити.

Зокрема, викиди ХФК помітили в китайському індустріальному містечку Сіньфа, де державна сила не так ефективна у вирішенні подібних проблем, оскільки важко знайти докази і визначити хто саме порушує норми шкідливих викидів і повністю зупинити такі випадки.

«Незаконне виробництво і використання хімікатів сильно приховані, важко знайти докази і повністю зупинити такі випадки» – говорить Чангінг Шао, еколог в регіоні, де знайшли ХФК.

Деякі експерти вважають, що це всього лише крапля в морі, і маса інших підприємств як і раніше ігнорують екологічні норми і використовують шкідливі речовини.

Керівник Програми ООН з навколишнього середовища Ерік Сольхайм, який курує Монреальський протокол, розповів, що дії китайських підприємств – це злочин проти довкілля, який потрібно негайно припинити: «Грунтуючись на масштабах виявлених викидів, ми можемо вважати, що проблема існує і крім цих розкритих випадків».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ