Загадка Кенійського розлому: чи розпадеться Африка на дві частини

Африканський континент може розламатися на окремі фрагменти – такі заяви з’явилися в ЗМІ після того, як на південному заході Кенії утворилася велика тріщина.

Розкол простягнувся на кілька кілометрів і продовжує рости, через що завалилася частина автомагістралі Найробі-Нарок.

Деякі дослідники зробили висновок, що тріщина пов’язана з тектонічною активністю плит. В даний момент геологи схиляються до того, що справжньою причиною катаклізму була ерозія, але, тим не менше, виникнення провалу саме в цьому місці не випадкове – там розташована Велика рифтова долина, повідомляє The Conversation.

Літосфера Землі, як відомо, розбита на кілька тектонічних плит. Вони не статичні, а рухаються відносно одна одної з різною швидкістю, ковзаючи по в’язкій астеносфері (шар у верхній мантії).

Іноді плити не просто стикаються, але і розриваються. Подібний процес і відбувається в Східній Африці.

Рифтова долина тягнеться більш ніж на три тисячі кілометрів від Аденської затоки до Зімбабве, розділяючи африканську плиту на дві нерівні частини: сомалійську і нубійську.

Активність уздовж східного відгалуження, що тягнеться уздовж Ефіопії, Кенії і Танзанії, стала очевидною якраз після появи великого розлому.

Деформація тектонічних плит супроводжується вулканічною і сейсмічною активністю. Розлом – початкова стадія континентального розпаду, який, в результаті, може призвести до утворення нового океанічного басейну. Так сталося 138 мільйонів років тому, коли Африка і Південна Америка «роз’їхалися», а між ними виник Південний Атлантичний океан. До сих пір берегові лінії двох материків багато в чому збігаються.

Східноафриканський розлом віднесли до активного типу. Вчені встановили, що під ним піднімається великий мантійний шлейф, який піднімає і нагріває літосферу. В результаті вона слабшає, розтягується і, в кінцевому підсумку, руйнується.

Даний шлейф більш гарячий, ніж це буває зазвичай, і тому носить неофіційну назву «африканська надсвітлова хвиля».

Це явище не тільки привело до появи рифтової долини, а й може пояснити аномально високу топографію південних і східноафриканских плато.

Для зони розломів характерний специфічний рельєф: серія западин, які оточені піднятими місцями (пагорбами і так далі). У Східній Африці ці особливості настільки виражені, що їх можна побачити з космосу.

Розломи і провали з’являлися поступово. Тектонічна активність почалася в регіоні Афар на півночі Ефіопії близько 30 мільйонів років тому і потім стала поширюватися на південь в сторону Зімбабве зі швидкістю 2,5 – 5 сантиметрів на рік.

Хоча цей процес непомітний для людини, він може спровокувати небезпечні землетруси, відзначають фахівці.

Східноафриканський розлом унікальний тим, що дозволяє спостерігати різні стадії розпаду плит. На півдні, де процес почався порівняно недавно, він відбувається в повільному темпі і на широкій площі, вулканізм і сейсмічність обмежені.

Але в далекому регіоні все дно рифтової долини покрито вулканічними породами. Це говорить про те, що в цій області літосфера потоншала майже до повного розпаду.

Коли розпад остаточно відбудеться, почне формуватися новий океан. Магма в просторі, створеному розбитими плитами, буде поступово укріпляти. Протягом десятків мільйонів років поверхня розлому продовжить перетворюватися в морське дно. Потім «резервуар» затопить, і Африканський континент стане меншим, а в Індійському океані виникне новий великий острів з шматків сучасних Ефіопії та Сомалі.


 





ІНШІ НОВИНИ