В «пустелі Нептуна» виявили аномальну екзопланету

Міжнародна група астрономів виявила малу екзопланету з власною атмосферою в «пустелі Нептуна» – області, де, за законами фізики, подібних об’єктів не може бути.

Космічний об’єкт отримав назву NGTS-4b, неофіційно – «Заборонена планета».

Вона менша за Нептун, але в три рази більша за Землю і в 20 разів перевершує її за масою.

Планета обертається близько від своєї зірки, один «рік» на ній займає всього 1,3 земних дня. Тому її поверхня сильно розпечена – до тисячі градусів Цельсія.
«Пустелею Нептуна» називають область поблизу від світил, де не можуть існувати крижані газові гіганти.

Сильне сонячне випромінювання має «здувати» всю атмосферу, залишаючи тільки скелясте ядро, але у «забороненої планети» все ж є своя газова оболонка.

Цей парадокс тільки належить пояснити. Можливо, NGTS-4b мігрувала в «пустелю» порівняно недавно, менше мільйона років тому, або спочатку була дуже великою, а процес випаровування атмосфери все ще триває.

Відзначимо, що дана планета є єдиною (з нині відомих) в системі зірки NGTS-4, яка розташована на відстані 921 світлових років від Сонця в сузір’ї Голуба.

Вчені вважають, що в дійсності «пустелі Нептуна» можуть бути більш населеними, ніж вважалося, і їм вдасться виявити нові планети в цій зоні завдяки сучасним надпотужним телескопам.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ