Вчені назвали причину зникнення цивілізації майя

Вчені з Університету штату Мічиган (США) висунули нову версію того, як зникла цивілізація майя. Антропологи вивчили артефакти, трофейні черепи, знайдені в могилі воїна на розкопках стародавнього міста Пакбітун, і прийшли до певних висновків. Наприклад, що однією з причин могли стати міжусобні військові конфлікти, повідомляє Phys.org.

Дослідники відзначають, що, швидше за все, виявлені черепи носили на шиї в якості підвісок. Вони були символами заслуг воїнів, які перемогли ворогів. Вчені пояснюють, що ця традиція, а також інші археологічні знахідки свідчать про множинні військові зіткнення і насильство. Виявлені предмети мистецтва виглядають «кровожерливими», зображують переможених ворогів і людські останки.

Тим часом справжні причини зникнення цивілізації майя до сих пір не з’ясовані. Відомо лише те, що вона проіснувала близько двох тисяч років. У IX столітті її представники стали залишати побудовані ними кам’яні міста, починаючи з південних низовин Гватемали, Белізу та Гондурасу. Основною версією довгий час залишалася і залишається теорія про виснаження ресурсів, зміну клімату або поразку у війні з іншою цивілізацією.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ