Знайдено можливе місце зберігання Бурштинової кімнати

У польському поселенні Мамерка, де знаходиться комплекс німецьких бункерів часів Другої світової війни, знайдений потайний вхід в тунель, який не використовувався з моменту відступу нацистів з цих місць.

Там можуть бути різні предмети і цінності, в тому числі Бурштинова кімната, яка безслідно зникла.

Співробітник місцевого музею Другої світової війни Бартоломей Плебанчік (Bartłomiej Plebańczyk) заявив, що дослідники зробили прорив в пошуках.

«За допомогою професійного георадару нам вдалося визначити місце розташування підземного тунелю. Підкопавши позначене пристроєм місце, ми фактично знайшли люк, який напевно не відкривався з Другої світової», – сказав він.

100-кілограмовий люк знаходиться під плитою і шаром землі, де за 74 роки виросло дерево. За словами Плебанчіка, в музеї розраховують, що вхід можна буде розчистити та відкрити в кінці червня після залагодження юридичних формальностей.

Що конкретно знаходиться в прихованому за люком тунелі, невідомо, але передбачається, що там можуть бути історичні документи, речі офіцерів і солдатів вермахту, цінності, і, можливо, Бурштинова кімната. Люк розташований недалеко від місця, де велися пошуки цієї цінності в 2016-2017 роках, що збільшує шанси на знахідку.

Бурштинова кімната, шедевр мистецтва XVIII століття, зникла в квітні 1945 року під час штурму Кенігсберга радянськими військами. Її шукали як влади СРСР, так і археологи-аматори з різних країн, але пошуки успіхом не увінчалися. Про її можливе місцезнаходження циркулює безліч чуток: так, повідомлялося, що Бурштинова кімната захована в тунелі під замком в польському місті Пасленк і в печерах під Дрезденом.

Відтворена вітчизняними реставраторами Бурштинова кімната нині доступна для відвідування в Катерининському палаці в Пушкіні.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ