Астрономи попередили про приховану загрозу від Сонця

Команда вчених з університетів Кіото, Хіого, Вашингтона, Колорадського університету в Боулдері, Національної астрономічної обсерваторії Японії і Лейденського університету встановила, що раптові суперспалахи зірок можуть представляти серйозну загрозу для Землі.

Звіт про дослідження буде представлений на засіданні Американського астрономічного товариства в Сент-Луїсі, а попередньо про нього розповів сайт Колорадського університету.

Так звані раптові суперспалахи зірок астрономи вивчили, досліджуючи межі Чумацького Шляху. В останні роки таких спостережень стає все більше.

Вчені не можуть пояснити причини, за якими відбуваються ці події. Зірки іноді викидають дуже могутні згустки енергії, які можна побачити за сотні світлових років. До недавнього часу дослідники припускали, що такі «вибухи» відбувалися в основному на зірках, які набагато молодше Землі і ведуть себе активно.

Однак нове дослідження показало, що «виверження» енергії можуть відбуватися і на зірках, настільки ж старих і неактивних, як наше Сонце. Якщо подібний викид енергії досягне Землі, то він може викликати хаос на нашій планеті.

На думку вчених, він як мінімум порушить роботу супутникового зв’язку і енергосистем. Як максимум — буде знищене саме життя. Ця теорія не нова. Однак у черговому дослідженні вчені вперше підрахували, що суперспалахи можуть виникати на старих і «тихих» зірках, таких як наше Сонце, приблизно один раз у кілька тисяч років.

«Результати нашого дослідження мають стати тривожним дзвінком для існування життя на Землі, — говорить Юта Нотсу, провідний автор роботи. — Якщо подібний суперспалах відбудеться на Сонці, Земля, швидше за все, виявиться на шляху хвилі високоенергетичного випромінювання. Такий вибух може порушити роботу електроніки по всій земній кулі, викликаючи повсюдне відключення електроенергії»

Джерело





ІНШІ НОВИНИ