Вчені виявили молюсків, які роз’їдають камінь

Вчені з Північно-Східного університету в США виявили новий вид двостулкових молюсків, які дотримуються дуже незвичайної «дієти» – вони поглинають карбонатний вапняк.

Ці істоти знайдені лише в одному місці на Землі – в річці Абатай острова Бохоль (Філіппінський архіпелаг). Вони отримали назву Lithoredo abatanica.

Найбільші молюски можуть досягати півметра в довжину, але представники даного виду виростають від п’яти до десяти сантиметрів.

Вони позбавлені гострих зубців, характерних для більшості їхніх родичів, але зате мають лопатоподібні різці, повідомляє Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Дослідження показали, що Lithoredo abatanica в прямому сенсі слова їдять каміння – фрагменти вапняку були знайдені в їх кишечнику.

З якою метою вони це роблять і яку роль відіграють в місцевій екосистемі, залишилося невідомим.

Інші види молюсків (їх також називають корабельними хробаками) харчуються деревиною, переварюючи її за допомогою спеціальних бактерій.

Завдяки цій властивості вони і отримали свою назву. Черви стали відомі вже в давнину, оскільки знищували обшивку кораблів. Мореплавцям доводилося розробляти цілі стратегії для захисту плавальних засобів – так, в Єгипті їх прийнято було фарбувати, а римляни вважали за краще оббивати деревину металевими листами.

Ймовірно, Lithoredo abatanica якимось чином витягують з каменю поживні речовини. Вчені планують розшифрувати їх геном, щоб більше дізнатися про таємниці метаболізму молюсків.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ