Вчені знайшли «батька людства»

Дивну знахідку виявили палеонтологи в долині Аваш. Вони знайшли останки поки найдавнішого австралопітека, імовірно здатного до прямоходіння.

Цікаво, що перший хребець цієї мавпо-людини розділений на такі ж дві частки, як у сучасних людей.

Сьогодні найдавнішим і схильним до прямоходіння вважається предок сучасних людей, Homo habilis.

Проте, прямоходячі афашські австралопітеки сьогодні вважаються найбільш ймовірними предками умілих людей, а шимпанзеподібний ардіпітек – можливим «прадідом» австралопітеків.

На сьогоднішній день серед палеонтологів і антропологів немає єдиної думки про те, де знаходиться батьківщина австралопітеків, коли вони з’явилися і де виникли перші представники нашого роду. Зараз на цю роль претендують два куточка Африки – долини річок Леді і Герару в Ефіопії, Олдувайська ущелина в Танзанії і «колиска людства» на сході ПАР.

Вивчаючи відкладення осадових порід, що сформувалися приблизно 4,2 мільйона років тому в центральній частині цієї долини, в містечку під назвою Асса Іссі, вчені зробили дивовижну знахідку. Їм вдалося знайти сім добре збережених хребців одного з найбільш суперечливих австралопітеків, Australopithecus anamensis.

Його перші останки, фрагмент нижньої щелепи, а також частина плечової кістки, були відкриті в 1994 році біля берегів озера Туркана в Танзанії знаменитими британськими палеонтологами, Річардом і Мев Лікі. Проаналізувавши їх стан, вчені прийшли до висновку, що їм вдалося знайти найдавніших австралопітеків Землі, що жили на півдні Африки близько чотирьох мільйонів років тому.

Так як подружжю Лікі не вдалося знайти ні кісток ступень, ні інших частин тіла цих гомінідів, їх ідея про те, що ці істоти могли ходити на двох ногах, викликала масу суперечок, які не вщухають і донині.

Відкриття відразу семи хребців цих приматів, похованих в Ефіопії фактично в той же час, що і останки Australopithecus anamensis на півдні Африки, дало Меєр і Вільямсу першу можливість перевірити ці теорії, а також зв’язати обидві «колиски» людства.

Їх аналіз, як зазначає антрополог, приніс масу сюрпризів, які вказують на те, що наші предки освоїли прямоходіння несподівано рано. Крім «людського» пристрою шийних хребців, ці примати не мали особливих лопаток які є у шимпанзе та інших мавп, які проводять значну частину свого життя на деревах.

Іншими словами, це означає, що ці австралопітеки, як і сучасні Homo sapiens і їх безпосередні предки, не дуже добре вміли лазити по гілках і стовбурах дерев і навряд чи були схожі за способом свого життя на сучасних мавп.

Джерело