Вчені розгадали найбільшу загадку «Джоконди» Леонардо да Вінчі

Завжди вважалося, що знаменита картина Леонардо да Вінчі, та сама Мона Ліза або Джоконда, виразно демонструє ілюзію погляду.

Міжнародний група вчених розгадала оптичний обман великого генія.

Німецькі вчені – професор Гернот Хорстман (Gernot Horstmann) з Білефельдського університету (Bielefeld University, Neurocognitive Psychology, Department of Psychology and Sport Sciences at Cluster of Excellence Cognitive Interaction Technology) і його колега Себастьян Лот (Sebastian Loth) – виступили зі спростуванням. У своїй статті, опублікованій в науковому журналі i-Perception, вони повідомили: портрет Мони Лізи не має ніякого відношення до однойменного ефекту, оскільки жінка, зображена на портреті, не стежить очима за спостерігачами.

Це помилка, точніше – самонавіювання.

Перш за все німці з’ясували, куди насправді дивиться жінка. Експерименти, в яких брали участь 2 тисячі добровольців, продемонстрували: погляд Мони Лізи спрямований в точку, яка розташована на відстані 35,5 сантиметрів від неї. Її очі «скошені» вліво під кутом 15,4 градуса. Таким чином спостерігачеві, що стоїть безпосередньо перед портретом, здається нібито жінка дивиться вправо.

Професор Хорстман пояснює: «ефект Мони Лізи», звичайно ж, існує. Але ілюзія виникає в тому випадку, якщо очі на полотні «дивляться» прямо – під кутом в 0 градусів. Або під невеликим кутом. Для картини Леонардо да Вінчі він не мав би перевищувати 5 градусів. А наявний – в три рази більший кут – вже, що називається, перебір. Тобто, «ефект Мони Лізи» Мона Ліза не створює. Спостерігачі просто «ведуться» на поширений міф.

Розгадавши одну загадку, дослідники тим самим створили іншу. Що знаходилося в 35,5 сантиметрах від жінки, яка позувала Леонардо да Вінчі? Що так сильно привернуло її увагу? Від чого Мона Ліза не могла відірвати погляд? На ці питання поки немає відповіді.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ