Вчені знайшли могилу Богдана Хмельницького

В Україні виявили поховання полководця Богдана Хмельницького. Цінну знахідку зробили археологи в ході експедиції в Черкаській області. Про це сказано в повідомленні на сайті «Фонд Великий Льох».

Як наголошується, в роботах по пошуку могили воєначальника брали участь десятки вчених – археологи, геофізики і історики. Місцем для пошуку стала Свято-Іллінська сімейна церква – усипальниця в селі Суботів. Згідно з офіційною версією, саме там і були поховані Богдан Хмельницький і його син Тимофій.

Доктор історичних наук Тарас Чухліб розповів, що інтерес до питання про місце поховання гетьмана Війська Запорізького виник після того, як в декількох літописах було написано, що під час завоювання України поляками 1664 року тіло Богдана за наказом гетьмана Стефана Чарнецького викинули з гробниці на попелище.

Склеп знайшли на глибині семи метрів 22 червня. До цього могила вважалася загубленою, тому що до такої глибини вчені пробратися не могли.

«За допомогою чотирьох георадарів з різною робочою частотою ми обстежили простір під підлогою церкви до глибини понад чотири метри. Раніше не було можливості досліджувати підземний простір в такій глибині, не руйнуючи його. За результатами обробки даних георадарного дослідження ми отримали чітке тривимірне зображення аномалії в центральній частині церкви. Її геометрія і розміри відповідають об’єктам, схожим на склеп», – зазначила старший науковий співробітник Інституту геології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Ксенія Бондар.

Нагадаємо, пошуки могили Богдана Хмельницького почалися відразу після його поховання, проте численні спроби були безрезультатними. Останній раз археологи досліджували грунт церкви в 2005 році, але склеп з останками гетьмана дослідники так і не знайшли.

 





ІНШІ НОВИНИ