Як буде виглядати Земля після танення всіх льодовиків (фото)

Якщо людство продовжить спалювати викопне паливо і викидати в атмосферу вуглекислий газ, то глобальне потепління в кінцевому рахунку розтопить весь лід на полюсах і гірських вершинах, повідомляє BigPicture.

Зараз на планеті понад 5 мільйонів кубічних миль льоду – за підрахунками вчених, на те, щоб розплавити всі ці запаси, піде більше 5000 років. Середня температура, яка зараз становить 14 градусів Цельсія, досягне 26,6 градуса, а рівень моря підніметься на 65 метрів.

На цих картах показано, яким стане світ, якщо весь лід на Землі розтане і стане частиною Світового океану. Нинішня берегова лінія позначена тонкою білою лінією.

Північна Америка

Все Атлантичне узбережжя зникне, разом з Флоридою і узбережжям Мексиканської затоки. Пагорби Сан-Франциско перетворяться в скупчення островів, а Центральна долина стане величезною бухтою. Каліфорнійська затока продовжиться на північ і поглине Сан-Дієго.

Південна Америка

Басейн Амазонки на півночі і басейн річки Парагвай на півдні стануть затоками в Атлантичному океані, зникне Буенос-Айрес, прибережний Уругвай і велика частина Парагваю. Залишаться гірські ділянки вздовж узбережжя Карибського моря і в Центральній Америці.

Африка

У порівнянні з іншими континентами Африка втратить менше землі, але потепління може зробити велику її частину непридатною для життя. Єгипет, Олександрія і Каїр будуть затоплені розлився Середземним морем.

Європа

Від Лондона залишаться лише спогади, Венецію заллє Адріатичне море. Через тисячі років, за цим сценарієм, Нідерланди вже багато років як будуть спочивати під водою, велика частина Данії також зникне. Води Середземного моря долучаться до Чорного і Каспійського морів.

Азія

Земля, на якій зараз живе 600 мільйонів китайців, буде затоплена, як і 160-мільйонний Бангладеш і більшість прибережних районів Індії. Розлив дельти Меконгу призведе до того, що Кардамонові гори в Камбоджі стануть островом.

Австралія

На континенті, який зараз переважно пустельний, з’явиться внутрішнє море, але затопленою виявиться велика частина вузької прибережної смуги, а саме на цій території зараз живуть чотири австралійці з п’яти.

Антарктика

Льодовиковий щит Східної Антарктиди такий великий, що містить чотири п’ятих усього льоду на планеті. Він пережив більш ранні періоди потепління і може здаватися непотоплюваним. Останнім часом він, схоже, трохи ущільнюється – через глобальне потепління. Тепла атмосфера містить більше водяної пари, яка випадає у вигляді снігу в Східній Антарктиді. Але навіть цей велетень навряд чи переживе повернення до клімату еоцену.

Подібно до льодовикового щита Гренландії, щит Західної Антарктиди в попередні теплі періоди був набагато меншим. Він вразливий, тому що більша його частина знаходиться на твердих гірських породах нижче рівня моря. Океан нагрівається і плавить крижаний покрив знизу, змушуючи його руйнуватися. З 1992 року в середньому зникає 65 мільйонів тонн льоду в рік.





ІНШІ НОВИНИ