Вчені прогнозують руйнівний землетрус в Каліфорнії

Серія недавніх землетрусів в Каліфорнії – тільки початок, більш руйнівний землетрус станеться в найближчі два роки в районі каліфорнійського міста Вентура.

Такий прогноз дав генеральний директор Міжнародного центру глобального моніторингу і прогнозу сейсмічної погоди, провідний науковий співробітник Координаційно-прогностичного центру Інституту фізики Землі Самвел Акопян.

На початку липня в районі американського міста Ріджкрест в Каліфорнії сталися два землетруси, найпотужніші за 25 років – магнітудою 6,4 і 7,1. Дванадцятого липня в цьому ж районі стався землетрус магнітудою 4,9. При цьому на американських картах сейсмічної активності це місце не було позначено як потенційно небезпечне, незважаючи на те, що фахівці очікували сейсмічну активність в Каліфорнії.

“Імовірність землетрусів в цьому районі магнітудою 6 і вище оцінювалася до 1%. Причому вони сталися не в розломі Сан-Андреас, а на відгалуженні в бік сходу. У цій частині ні разу не було потужних землетрусів. І це не кінець, а початок сейсмічної активності в Каліфорнії “, – вважає Самвел Акопян. На його думку, ці землетруси “змінили сейсмічну ситуацію і дозволяють перерахувати, де буде і коли саме сильніший землетрус”.

“Американці вважають, що землетрус відбудеться в розломі Сан-Андреас. Я впевнений, що розлом Сан-Андреас зараз закритий і землетрус мігрує на відгалуження, на розлом Вентура, який йде по півночі Лос-Анжелеса в сторону Санта-Барбари. Це буде 7,8-7,9 балів, механізм вертикальний і станеться воно протягом двох років, до червня 2021 року “, каже Самвел Акопян.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ