Астрофізик пояснив, чому Місяць грає вирішальну роль для всього живого на Землі

Бен Мур – популяризатор науки і автор багатьох, переважно науково-популярних праць про Землю, Всесвіту. Крім того, Мур професор астрофізики в університеті Цюріха. Нещодавно вийшла його робота “Місяць: минуле, сьогодення і майбутнє”, яка підсумовує відомі вченим факти про Місяць, пише unian.net.

Ця книга – лише частина значно більшого за масштабом наукової роботи вченого. Головна мета публікацій – показати розуміння походження й еволюції Всесвіту “, зокрема те, як формуються галактики, зірки і планети. Напередодні 50-річчя” гігантського стрибка для людства “, тобто висадки на Місяць, журналісти поспілкувалися з Беном Муром.

За його словами, без Місяця наша Земля не мала б стабільності.

“Без нашого природного супутника наша планета постійно безладно крутилася і переверталася б в космосі, що буквально за кілька тисяч років призвело б до катастрофічних кліматичних змін. Сила тяжіння Місяця притягує до себе поверхню нашої Землі, яка обертається, і ця сила змушує Землю обертатися в” правильному “ритмі. Крім того, Луга допомагає підтримувати стабільність нашого клімату вже на протязі 4,5 мільярда років існування нашої планети”, – заявив учений.

Бен Мур вважає, що вся еволюція на Землі була б іншою.

“Уявіть собі ось таку ситуацію: десь поблизу теплого екватора або в океані зародилося життя, і тут раптом Земля трохи перевертається, і ця її частина за мить перетворюється на суцільний лід. Тому при таких обставинах вкрай складно уявити собі, як наше сьогоднішнє життя взагалі змогло б виникнути і розвиватися “, – зазначив астрофізик.





ІНШІ НОВИНИ