У пустелі Сахара знайшли останки гігантських морських істот

Команда дослідників під керівництвом Морін О’лірі, професора анатомічних наук в Школі медицини Ренесансу Університету Стоуні-Брук, виявила в пустелі Сахара сотні гігантських морських істот.

Повний звіт про дослідження можна знайти в бюлетені Американського музею природної історії (Bulletin of the American Museum of Natural History).

Робота доводить, що в період часу від 100 до 50 мільйонів років тому нинішня пустеля Сахара була морським дном. Вчені вважають, що тоді Африка була поділена потужним морським каналом з солоною водою. Його дно з часом і перетворилося на пустелю.

Свідченням тому є сотні скам’янілих останків древніх морських істот, знайдених в Сахарі за останні 20 років. Нова стаття являє собою всеосяжний аналіз вимерлих видів і містить відомості про перші їх реконструкції.

«Скам’янілості, знайдені в експедиціях, вказують на те, що в цьому морі мешкали одні з найбільших морських змій і сомів, які коли-небудь жили на планеті, а також вимерлі риби, які були гігантами у порівнянні з їх сучасними родичами, — говорить професор О’лірі. — Також були виявлені останки тропічних безхребетних, крокодилів, ранніх ссавців і мангрових лісів. Морський шлях часто змінювався за розміром і географії. Ми припускаємо, що це могло привести до появи «острівців води», які стимулювали гігантизм».

У статті представлені перші реконструкції давніх родичів слонів і великих хижаків, таких як акули, крокодили і морські змії.

До речі, дослідження допоможе вивчити можливі наслідки зміни клімату на Землі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ