Вчені знову знайшли сліди покинутої військової бази в Антарктиді

Вчені знову вичявили сліди покинутої військової бази в Антарктиді. Це сталося завдяки тепловому скануванню узбережжя Землі Королеви Мод. Як вважають фахівці – база поступово йде під лід і її засипає снігом пише The Explourer. Тільки завдяки надзвичайно теплому антарктичному літу два роки поспіль сліди бази вдалося зафіксувати з супутника.

Нові дані, вважають австралійські дослідники, дозволять прискорити експедицію до бази. Основне завдання експедиції, яка орієнтовно розпочнеться в листопаді 2019 року, буде упевнитися в її приналежності. До сих пір жодна країна не взяла на себе відповідальність за створення невідомої бази зі злітною смугою, яка ймовірно експлуатувалася в 40-х роках минулого століття.

Нагадаємо, що вперше дані про дивну об’єкті в Антарктиді з’явилися в 2013 році, проте тоді супутникові знімки було складно ідентифікувати. Пізніше в 2018 вдалося отримати більш точні дані про розташування бази і фотографії з супутників. База знаходиться в занедбаному стані багато десятиліть.

Раніше повідомлялося, що згідно з архівної довідки, ВМС США в 1946-49 роках проводили пошук в Антарктиді німецької військової бази періоду Другої світової війни, згідно розвідданими, отриманими в кінці літа 1945 року. Сама база була мабуть знайдена, але виявилася повністю покинутій кілька років, хоча і мала склади палива, а також злітно-посадкову смугу для літаків.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ