Японський космічний зонд записав власне зіткнення з астероїдом на відео

Японський космічний апарат “Хаябуса-2” зіткнувся з астероїдом і взяв його зразки.

Як повідомляє “The Verge”, космічний апарат “Хаябуса-2” зняв відео контрольованого зіткнення і збору зразків з астероїда Рюгу.

Камера космічного апарату “Хаябуса-2” успішно зафіксувала другий збір зразків породи з далекого астероїда Рюгу. Фактичний збір зразків стався ще на початку липня, але лише зараз фахівці японського космічного агентства змогли опублікувати відео, скомпоноване з окремих фотознімків, надісланих на Землю 26 липня.

Космічний апарат для збору зразків “Хаябуса-2” знаходиться на орбіті навколо астероїда Рюгу з липня 2018 року. За цей час він зміг навіть доставити на астероїд двох стрибаючих роботів. 11 липня 2019 року космічний корабель навмисно зіштовхнувся з астероїдом, щоб зробити повторний забір зразків. Сталося це в 20 метрах від кратера, який утворився при скиданні спеціальної бомби з апарату, щоб зібрати уламки грунту і відправити їх на Землю.

На відео, прискореному в десять разів, видно, як “Хаябуса-2” наближається до поверхні астероїда Рюгу, відбувається контрольоване зіткнення, потім спеціальний маніпулятор для збору зразків вгризется в породу, що супроводжується величезною кількістю викидів уламків у космос.

Це унікальний для науки відеозапис, оскільки він показує історичний момент, коли земний апарат зміг зробити повторний забір зразків астероїда. Варто відзначити, що вбудована камера CAM-H, що знімала весь процес, була розроблена тільки за рахунок громадських пожертвувань.

Незважаючи на успішність місії, на офіційному сайті “Хаябуса-2” вчені попереджали про потенційну небезпеку другої спроби збору. Поєднання неоднорідного рельєфу, технічної складності маневру і того факту, що космічний корабель працював дуже далеко від Землі, не полишало дослідникам місця для помилки. Як повідомила команда, успішний збір зразків в лютому 2019 роки не гарантував такий же повторний результат.


Джерело





ІНШІ НОВИНИ