Японська химера: генетик розповів про гібрид людини і миші

Японські вчені розбурхали світову спільноту новиною про незвичайний експеримент. В Токійському університеті незабаром почнуть проводити досліди зі створення гібридних ембріонів з клітин людини і миші. За словами вчених, якщо експеримент пройде успішно, це буде справжній прорив в трансплантології.

Для чого японцям знадобилося створювати гібрид людини і миші, як працює ця технологія і в якому випадку ембріон буде негайно знищений, в інтерв’ю розповів генеральний директор медико-генетичного центру Genotek Валерій Ільїнський.

– Пане Валерію, розкажіть, в чому суть майбутнього експерименту японців.

– На жаль, [в ЗМІ] використовується дуже багато некоректних заголовків і досить багато некоректних фраз. Давайте я поясню ідею того, що вчені хочуть зробити, і трошки розповім про терміни. Говорити про те, що генетики намагаються схрестити людину і тварину – це некоректно. При схрещуванні відбувається обмін, об’єднання генетичних матеріалів, а тут про це мова не йде. Тут мова йде про те, що вчені планують отримати організм, в якому частина клітин буде від одного виду, частина – від іншого. Це можна називати або химерами, або мозаїками. Такі організми зустрічаються і в природі, для деяких людей характерний мозаїцизм (у ембріонів людини на передімплантаційному етапі розвитку часто реєструється явище хромосомного мозаїцизму, коли частина клітин характеризується звичайним набором хромосом, а частина клітин – наявністю дефектної хромосоми – прим. ред.). Це один з варіантів норми. Клітини людини будуть підсаджуватися в ембріони тварин і всередині тваринного утворювати певні органи. Причому ці органи будуть повністю або майже повністю складатися з клітин людини.

– Тобто ні про яку генетичну модифікацію людини ми тут не говоримо?

– Ні. Це будуть звичайні органи (припустимо, нирки), просто вони будуть не надруковані на принтері і не взяті у людини. Ці нирки будуть взяті, наприклад, у свині або іншої тварини, яка буде сумісною і буде підходити за розміром. Але поки що мова йде, знову ж таки, не про те, що вже завтра будуть бігати свині з людськими нирками. Йдеться про те, що починаються експерименти, коли терміном до двох тижнів будуть створюватися ембріони, які будуть поєднувати в собі клітини людини і клітини інших організмів. Раніше такі ембріони вже створювали: наприклад, між мишею і щуром. Там ця технологія досить добре була відпрацьована, і тому зараз вчені готові перейти до людини.

– Яка мета цих експериментів?

– Основний сенс цього заходу в тому, щоб підвищити доступність органів для трансплантації: щоб, умовно кажучи, нирку можна було не тільки брати від людини, а й виростити її всередині тварини. Альтернатива – це друк органів, але вона технологічно досить складна, тому надрукувати нирку поки що не можна. А ось виростити її всередині живого організму – можна, тому вчені цим і займаються.

– У науковому співтоваристві є якісь прогнози з приводу друку органів на 3D-принтері? Коли ця технологія стане більш доступною?

– Основна проблема друку органів полягає в тому, що людські органи досить складні за структурою. І якщо надрукувати якусь просту тканину або, наприклад, посудину – це нескладно, то надрукувати нирку або печінку зараз неможливо. Поки немає прогнозів, коли органи, надруковані на 3D-принтері, будуть доступні. А що стосується того, що вже зараз друкується, то це не дуже затребуване, тому що, звичайно, в першу чергу людям потрібна трансплантація органів, а трансплантація, скажімо, судин буває потрібна вкрай рідко.

– Японські ЗМІ пишуть, що для отримання органів, максимально наближених до людських, «ембріони щурів і мишей генетично «підготують нову редакцію» таким чином, щоб вони не змогли виростити власну підшлункову залозу». Можете пояснити, що це означає? Навіщо заважати організму миші вирощувати власні органи?

– Справа в тому, що всередині будь-якого організму закладена програма ембріонального розвитку. Вона визначає те, як з невеликих клітин на ранніх стадіях розвитку буде сформований цілий організм. І, звичайно, будь-який організм – і щурячий, і мишачий, і будь-який інший – буде намагатися виростити зі своїх клітин необхідні органи. Якщо ми хочемо підсадити в цей організм чужорідні клітини, то потрібні досить складні зміни, щоб змусити цей організм, по-перше, сприймати ці клітини як частину самого себе, а по-друге, щоб не виникло ніяких порушень, пов’язаних з цим. Для цього і планується застосовувати редагування геному.

– В описі дослідження також сказано, що після редагування геному гризунам «зроблять ін’єкцію людських індукованих плюрипотентних стовбурових клітин». Що це за клітини?

– В ембріоні всі клітини є стовбуровими. Ці клітини потім можуть диференціюватися в різні типи клітин: клітини шкіри, сітківки ока, нервові клітини і т.д. У [дорослої] людини чисто стовбурових клітин майже немає. Є клітини, які вже пройшли через якусь диференціацію. Для того щоб з людського організму отримати стовбурові клітини, застосовується індукція. Клітини можна за допомогою певних хімічних речовин повернути назад, до рівня стовбурових. Отримані в результаті клітини і називаються індукованими плюрипотентними стовбуровими клітинами. Це потрібно для того, щоб взяти з людини якусь клітину, зробити з цієї клітини індуковану стволову і потім, наприклад, з клітини шкіри виростити нирку.

– Токійські вчені стверджують, що якщо частка людських клітин в мозку зародка перевищить 30%, він буде негайно знищений. Чому це необхідно?

– Це в першу чергу звичайно етичний момент. Клітини в тій чи іншій мірі можуть перемішуватися. І дійсно якісь клітини людини можуть виявитися і в м’язах, і в кістках, і в головному мозку. Питання в тому, який відсоток клітин це буде. Що саме станеться, коли стовбурові клітини людини виявляться в іншій частині ембріона, до кінця не ясно. З етичної точки зору така заборона, напевно, осмислена, щоб вчені не намагалися створювати живі організми з нервовою системою людини. Наслідки таких змін поки не до кінця вивчені. Основний зміст цього обмеження полягає в тому, щоб займатися саме виробництвом органів, а не нервової системи.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ