Загадкового глибоководного хижака зняли на камеру

Вперше в історії дослідники занурилися на велику глибину для того, щоб закарбувати в природному середовищі існування шестижаберну акулу — вид, який практично не змінився ще з часів динозаврів.

В похмурих глибинах живе настільки досконалий і страшний хижак, що за останні 200 мільйонів років він практично не змінився. Вчені називають його шестижаберною акулою або просто шестижаберником (Hexanchus griseus). Як і у багатьох інших глибоководних істот, спосіб життя цього невловимого створіння довгий час залишалося таємницею для науки.

У минулому дослідникам вдавалося виловити кілька особин шестижаберника і позначити їх, щоб отримати можливість спостерігати за ними. Однак в нормальних умовах вони воліють жити на глибині 2500 метрів, піднімаючись наверх тільки під покровом ночі. Таким чином, насильницьке вилучення з води зайвий раз дезорієнтує акулу, і навряд чи за допомогою штучного спостереження можна було отримати уявлення про те, як насправді живе глибинний хижак. Тому команда вирішила зробити те, що раніше не робив ще ніхто: позначити акулу в її природному середовищі існування.

A blow-by-blow of our evening as we took our (literal) last shot at tagging an animal from a submersible for the first time ever. First, the setup… pic.twitter.com/uiAeSWqEnP

— OceanX (@oceanx) 1 липня 2019 р.

Ці акули сильно відрізняються від своїх більш розвинених родичів. Дивно, але шість зябер примітивніше, ніж п’ять, і дісталися шестижаберникам від своїх далеких предків. Судячи зі скам’янілостями, з того часу акули практично не змінилися. Дорослий шестижаберник досягає в довжину до 8 метрів і відрізняється зеленими, фосфоруючими очима і широким тілом. Мешкають вони в помірних і тропічних широтах, а крім активного полювання часом не проти поласувати останками, які падають на дно з верхніх шарів води. Зубчаста форма зубів відмінно підходить для того, щоб відривати від трупів шматки підгнилого м’яса.

Звучить гидко, але насправді з таким ритмом життя деякі акули доживають до 80 років. Після декількох невдалих занурень і низки дрібних негараздів дослідникам нарешті вдалося зафіксувати на камеру великого самця — він-то і став головним героєм ролика.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ