В центрі нашої Галактики раптово вибухнула чорна діра: відео

Надмасивна чорна діра в центрі Галактики, як було прийнято вважати, знаходиться в стані “сплячки”. Але це, як з’ясувалося, не так.

Недалеко від надмасивної чорної діри Стрілець А * в центрі Галактики в кінці травня був зафіксований спалах з жахливими енергетичними показниками: це сталося або через те, що центральний об’єкт розірвав на частини зірку S0-2, або вирвав і поглинув її частину, або на нього “впала” деяка кількість газу з хмари S2. Про це першим заявив астроном Філ Плейт.

Світло було вдвічі яскравішим аніж будь-яке, помічене раніше, і ця подія не вписувалася в модель поведінки “спокійної” чорної діри.

Стрілець А * – потужне джерело випромінювання в центрі Чумацького Шляху; його масу оцінюють приблизно в 4 млн сонячних. Передбачається, що це надмасивна чорна діра в 26 000 світлових років від нас. Поряд з нею знаходяться десятки зірок, що обертаються навколо по аномальним таекторіях через найсильнішу гравітацію, і кілька великих хмар пилу/газу.

S0-2 зближалася з Sgr A * в минулому році, газова хмара – п’ять років тому. Поки ніхто точно не знає, чому сталася (якщо сталася) така уповільнена реакція центру на зближення з цими (якщо це через них) об’єктами. Відстань від S0-2 при її максимальному зближенні до горизонту подій Sgr A * оцінюється всього в 18 млрд км.

Вчені вважають, що приблизно 2 млн років тому аналогічна подія, пов’язана з Sgr A *, була настільки потужною, що світло від неї сотні тисяч років було помітним на Землі – навіть незважаючи на те, що центр Галактики прихований від нас хмарами пилу і газу.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ