У центрі Австралії знайшли прихований «Світ Юрського періоду»

Група вчених з університетів Аделаїди (Австралія) і Абердіна (Великобританія) виявила близько ста підземних вулканів, що залягають під центральною частиною Австралійського континенту.

Вони сформувалися від 180 до 160 мільйонів років тому і тому отримали неофіційну назву «Світ Юрського періоду».

У наступні епохи вулкани вкрилися багатометровим шаром осадових порід, повідомляє Gondwana Research.

Автори дослідження дізналися про їх існування лише завдяки сучасним технологіям, які дозволяють візуалізувати внутрішній рельєф надр.

Басейн Купер-Еромангу, де було зроблено важливе відкриття, зараз є сухим і безплідним ландшафтом.

Але за часів динозаврів в цьому регіоні перебувало безліч кратерів і тріщин, які вивергали в повітря розпечену лаву і хмари попелу. Навколо них розташовувалася мережа річкових каналів, що перетікають в великі озера і торф’яні болота.

«Велика частина вулканічної активності Землі відбувається на кордонах тектонічних плит або під земними океанами, але цей древній Юрський світ розвивався глибоко всередині Австралійського континенту», – зазначив автор дослідження професор Саймон Холфорд.

Регіон назвали «Вулканічна область Уорні» – на честь знаменитого австралійського гравця в крикет Шейна Уорна.

Нове відкриття показує, що вулканічна активність в Австралії була більш бурхливою, ніж вважали вчені. Крім того, воно може змінити загальне розуміння процесів, які протікали на Землі в далекому минулому.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ