Невідомі ескізи да Вінчі знайшли під картиною «Мадонна в скелях»

Мистецтвознавці виявили кілька раніше невідомих нарисів і відбитків рук Леонардо да Вінчі під одною з його найвідоміших картин «Мадонна в скелях».

Полотно виставлено в Лондонській національній галереї. Точна дата його створення невідома. На думку фахівців, воно було написано між 1486 і 1508 роками.

Науковий аналіз показав, що під «Мадонною» ховається серія ескізів, які згодом були перекриті шарами фарби, повідомляє CNN.

Вчені змогли розглянути перші замальовки для фігур ангела і немовляти Ісуса – в кінцевому варіанті перший позбувся частини кучерявого волосся, а обличчя немовляти повернулося в профіль.

«В прихованій композиції обидві фігури розташовані вище. Ангел, повернувшись, дивиться вниз на немовляти Христа і, здається, міцно його обіймає », – пояснюється в прес-релізі галереї.

Крім того, збереглися відбитки рук, залишені або самим майстром, або кимось із його учнів.

Експерти пояснили, що барвник, яким були виконані малюнки, містив цинк. Тому ескізи вдалося виявити за допомогою макро-рентгенівського флуоресцентного аналізу (MA-XRF), а також інфрачервоних і спектральних досліджень.

Нагадаємо, в квітні цього року відзначалася 500-річні роковини смерті Леонардо да Вінчі. У найбільших музеях світу пройшли виставки, присвячені його творчості.

Раніше вчені встановили хімічний склад фарб, які використовував да Вінчі. Виявилося, що в них входять масла льону і розмарину і яєчний жовток.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ