Вчені виявили новий вид космічних катастроф

Астрономи підтвердили існування нового класу наднових, в ході яких зірка повністю знищується, не залишаючи нейтронну зірку або чорну діру. Про це повідомляє Phys.org.

Дослідники виявили наднову SN 2016iet 14 листопада 2016 року. Вони вивчили її за допомогою різних телескопів, включаючи ті, що знаходяться в обсерваторії Джеміні (Гаваї), простеживши за зміною яскравості протягом 800 днів після спалаху. Вчені виявили слабке світіння водню, яке вказує на те, що зірка, яка вибухнула, перебувала у відносно порожній області простору, в 54 тисячах світлових років від центру батьківської галактики.

SN 2016iet виникла в результаті вибуху зірки, маса якої в 200 разів перевищувала масу Сонця. Зазвичай в результаті колапсу такого об’єкта виникає нейтронна зірка або чорна діра. Однак SN 2016iet відноситься до рідкісного типу парно-нестабільних наднових, що виникають, коли гамма-випромінювання всередині зірки починає породжувати електрон-позитронну пару. Світило починає колапсувати, однак енергія, що вивільняється, обертає цей процес назад, і відбувається вибух, який руйнує навіть ядро.

Загальна тривалість спалаху пояснюється тим, що до спалаху наднової зірка щорічно викидала масу, що перевищує масу трьох Сонць. Коли вибух стався, залишки зіткнулися з раніше випущеним матеріалом, що і породило випромінювання. За словами вчених, незвичайні характеристики SN 2016iet дозволяють підтвердити як моделі, що пророкують властивості парно-нестабільних наднових, так і існування надмасивних зірок.





ІНШІ НОВИНИ