Космонавт зможе побувати на Марсі тільки один раз: вчений пояснив чому

Вчений пояснив чому космонавт зможе побувати на Марсі тільки один раз. В житті.

– За одну добу учасники космічних місій отримують в 200 разів більшу дозу радіації, ніж людина на Землі. Щоб зберегти здоров’я космонавтів і продовжити їм життя, ввели допустимі дози одержуваної радіації, – зазначив автор.

Що стосується польоту в дальній космос, то в ході нього на людину будуть впливати галактичне і сонячно-протонне випромінювання.

Як повідомив завідувач відділом радіаційної безпеки пілотованих космічних польотів Інституту медико-біологічних проблем РАН В’ячеслав Шуршаков, якщо місія на Марс і правда коли-небудь стане можливою, то космонавт зможе побувати на Червоній планеті тільки один раз. Вся справа, знову ж таки, в радіації: за один такий політ людина отримає граничну дозу опромінення – 1000 мілізівертів, як уже говорилося вище.

– Строго кажучи, до Марса, якщо взяти ці нормативи, космонавт може злітати тільки один раз в житті – туди і назад. У нього за один політ до Червоної планети буде набрана така доза, що посилати туди його більше не можна буде, – підкреслив експерт.
Радіація скорочує середню тривалість життя людини, нагадав Шуршаков. Так, при дозі в 1000 мілізівертів космонавт вже проживе приблизно на три роки менше. І це не єдина проблема. Опромінення, крім того, спричиняє погіршення пам’яті, когнітивних здібностей, координації, завдається шкода і центральній нервовій системі.

– Як фахівець, зараз я не можу дати згоду на політ людини до Марсу, бо є велика невизначеність в ефектах від космічної радіації. Якщо підходити до питання консервативно, то можна сказати, що днів 100 ще можна в далекому космосі політати. Але ми до сих пір не знаємо, що може статися з людиною при більш тривалому впливі галактичної радіації. Тут виникає думка, що людину можна “доопрацювати” для польоту в космос, наприклад замінити йому кришталик ока на штучний. Американські фахівці помітили, що чим довше літав астронавт, тим більше у нього виникає вогнищ катаракт, – додав учений.

Таким чином, постає питання: як захистити космонавтів під час польотів у дальній космос? Необхідні як правильно обладнані кораблі, так і захист вразливих місць на тілі людини. Зокрема, обов’язково потрібно закривати область тазу. Крім неї, важкі частинки впливають на гіпокамп – відділ мозку, задіяний при процесі запам’ятовування. Значить, потрібно захистити голову «спеціальним шоломом», який буде зроблений з чогось схожого на поліетилен, каже Шуршаков.

– Потрібно мати спеціальні засоби, які дозволять навіть в невеликому кораблю або станції захистити космонавтів, – підсумував фахівець.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ