Українці можуть залишитися без Дніпра – екологи розповіли чому Дніпро зеленіє і чим це небезпечно

Вже 5-й рік екологи намагаються достукатися до чиновників, щоб ті звернули увагу на проблеми Дніпра.

Через замулення річка Дніпро може перетворитися в острова не менше ніж за три роки.

Так, в столичній акваторії активісти та екологи нарахували вже 56 мілин, на яких можна по коліно стояти посеред річки, але і це не кінець.

«Дніпро вже не в змозі змити все те, що в нього потрапляє, адже в Києві дві тисячі мийок, вода з яких разом з хімічними засобами стікає в Дніпро. Фосфати – це як добриво для водоростей. Тому Дніпро цвіте і заростає … Спочатку з’являються невеликі рослини, потім – очерет, після очерету йдуть дерева і так далі. Тобто це будуть вже повноцінні острова «, – пояснює голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Тема проблем з Дніпром стала ключовою на прес-конференції на тему: «Стан найбільшої ріки України. Куди подівся оспіваний класиками «широкий і могутній» Дніпро? », В якій взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, депутати Київради, експерти Національної екологічної ради України, Асоціації рибалок України, профільних комунальних підприємств і громадських екозахисних організацій.

Активісти і екологи влаштували її посеред річки, щоб наочно продемонструвати проблеми Дніпра. Вони відзначають, що на станції човнів біля столичного мосту Патона практичним не видно води через латаття і водяного горіха.

Відзначається, що навіть на глибині вода не дивлячись на холодну температуру все-одно цвіте. На зарослих мілинах ехолот показав глибину в 50см. На фарватері глибина не перевищує 7 метрів.

Так, споживацьке ставлення до річки призвело до того, що земснаряди працюють не на благо річки і суспільства, прибираючи наноси, а тільки видобувають пісок на продаж.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ