У Чорному морі виявили надзвичайно небезпечні краби

Виявляється, вид мохнаторуких китайських крабів надзвичайно небезпечний, він може завдати серйозної шкоди вітчизняній флорі і фауні.

Китайський мохнаторукий краб є мешканцем озера Янченху і Жовтого моря. Але на початку двадцятого століття разом з баластними водами вони потрапили в Європу. А звідти вже і до нас в Чорне море.

У мохнаторуких крабів в наших акваторіях немає природних ворогів і тому існує велика ймовірність того, що вони можуть заселити величезні водні території. Крім того, цей вид крабів може жити як в прісній, так і солоній воді.

Мохнаторукі краби агресивні по відношенню до аборигенних водних жителів і дуже плідні. Тому поява їх в якійсь водоймі практично завжди призводить до того, що вони заселяють всі навколишні акваторії. Вчені з тривогою прогнозують, що в найближче десятиліття членистоногі можуть обжити увесь водний простір України.

М’ясо цього виду крабів не рекомендують вживати в їжу, так як мохнаторукий краб є переносником легеневого сисуна. Цей людський паразит вражає легені, а іноді і головний мозок, і викликає важке захворювання парагонімоз.

За словами голови Асоціації рибалок України Олександра Чистякова, ці краби знищують рибу у водоймі, з’їдають риб’ячу ікру, не гребують і іншими водними мешканцями. Мохнаторукі краби вважаються неперевершеними землекопами, вони виривають довгі (більше 5 метрів) розгалужені нори, в тому числі і в греблях та інших гідротехнічних спорудах. А це часто призводило до масштабних аварій.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ