Астрономи виявили унікальний астероїд без поверхневого пилу

Навколоземний астероїд (162173) Рюгу виступає метою японського міжпланетного зонда Hayabusa-2, який в 2018 році успішно висадив на нього кілька невеликих роботизованих модулів. Навесні цього року апарат скинув на астероїд заряд, щоб вивчити процеси, що відбуваються при зіткненні космічних тіл, а через кілька місяців сіл на нього сам, щоб зібрати уламки і до кінця 2020 го доставити їх на Землю.

Тим часом астрономи аналізують знімки і дані, зібрані за цей час Hayabusa-2 і його роботами. Так, в журналі Science опублікована стаття, автори якої помітили вкрай несподівану властивість поверхні Рюгу: на ній практично не видно пилу.

Астероїди носяться по Сонячній системі сотні мільйонів і мільярдів років, і ерозія обов’язково залишає на них шари пилу, як це демонструє, наприклад, великий астероїд головного поясу (4) Веста, який вивчив американський зонд Dawn. Однак знімки Рюгу були зроблені з високою роздільною здатністю, і на них не вдається виявити шар частинок розмірами менше 0,1 міліметра.

Проте пил на поверхню астероїда повинен потрапляти обов’язково. Таким чином, його відсутність вказує на дію якогось фізичного або геологічного го процесу, що «очищає» Рюгу.

Куди подівся пил?

Теоретично пил може ховатися в численних порах і тріщинах або ж полинути з астероїда в результаті зіткнення з метеоритом (метеоритами). Крім того, можливо, що наближення до Сонця і нагрів запасів крижаного льоду під поверхнею астероїда змушують їх випаровуватися в космос, несучи з собою і частинки пилу. Схожий механізм діє на астероїді Бенну, з яким зблизився зонд OSIRIS-REx. На жаль, льоду на Рюгу навряд чи достатньо для цього.

Автори припускають, що, повертаючись до Сонця то одним, то іншим боком, астероїд прогрівається нерівномірно: це змушує його нерівномірно розширюватися і стискатися, деформуватися. Подібний процес може призводити до різкого розтріскування його порід, в ході якого частина пилу виявляється прихованою в розломах, а частина – викидається в космос.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ