На Землю обрушилася потужна магнітна буря

Вчені лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту академії наук зафіксували другу за потужністю в 2019 році магнітну бурю. Про це повідомляється на сайті лабораторії.

«Розпочата магнітна буря тривала майже всю неділю і весь ранок понеділка. Увечері в неділю рівень бурі повторно піднявся до двох балів. За прогнозом, до середини дня понеділка, 2 вересня, амплітуда коливань поля повинна піти на спад, і не пізніше ранку вівторка геомагнітна обстановка обіцяє повністю стабілізуватися», – відзначають фахівці.

Найпотужніша магнітна буря року була зафіксована в травні. Тоді вона досягала трьох балів з п’яти відповідно до рівня впливу на людей, тварин, електротехніку, зв’язок і навігацію. Максимальні п’ять балів присвоюються екстремально сильним геомагнітним бурям.

Геомагнітною бурею називають варіації в силі магнітного поля Землі, викликані надходженням в околиці планети обурених потоків сонячного вітру, що складаються з іонізованих частинок. Однією з найпотужніших геомагнітних бур є подія Керрінгтона 1859 року. Тоді стався збій в роботі телеграфних ліній і виникли яскраві полярні сяйва над південними широтами.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ