Вчені пояснили, якою може бути ядерна зима

Після закінчення Холодної війни розмови про «ядерну зиму» поступово зійшли нанівець. Однак ядерна зброя нікуди не поділася, а тому кліматологи вирішили змоделювати сценарій того, у що перетвориться наша планета після масованого атомного бомбардування.

Кліматолог університету Рутгерса Алан Робок разом зі своїми колегами представив громадськості нове дослідження, в якому детально виклав гіпотетичний сценарій змін планети, що пройшла через ядерний Апокаліпсис. Картина виходить невтішна. Відповідно до його розрахунків, якби сьогодні раптово спалахнула світова війна і Росія з США разом привели в дію всі свої ядерні боєголовки, то слідом за вогненним смерчем прийде справжня ядерна зима – шокуюче падіння глобальної температури, зменшення опадів і, як наслідок, різке зниження кількості продовольства в усьому світі.

У разі даного сценарію ядерні частинки будуть з вітром і водою циркулювати між півкулями протягом двох тижнів. Після цього глобальні показники температури впадуть приблизно на 9 ° C – це станеться приблизно за 12 місяців. Можливо, надалі температура впаде ще на градус-півтора. Але мова йде лише про середні значення, не забувайте. У локальних же областях (наприклад, на території Європи і Північної Америки) навіть влітку буде приблизно на 20 градусів холодніше, ніж зараз.

Але це далеко не головна проблема людства. Йому потрібно буде турбуватися про голод.

Не стільки похолодання, скільки аерозольна суспензія в атмосфері стане причиною глобальних змін клімату. Вона заблокує значну частину сонячного світла і викличе в середньому 30% зниження випадання опадів протягом перших місяців і 47-58% в подальшому. Без води, в умовах різкого похолодання всього лише за кілька сезонів багата фауна багатьох регіонів може остаточно вимерзнути, не встигнувши пристосуватися до нових умов.

Про це, до речі, говорив ще вчений Річард Турко, який і вигадав сам термін «ядерна зима». Він звертав увагу на один важливий фактор: після тотального бомбардування в атмосферу помчать справжні хмари сміття. Свого часу саме команда Турко довела, як дим, який потрапляє у верхню тропосферу в результаті міських пожеж, може вплинути на клімат на великій території. Будь-які частинки, дійшовши до стратосфери, зможуть розлетітися по всьому світу, що може привести до ще більш катастрофічних змін клімату.

Скільки ж триватиме цей кошмар? Все залежить від масштабів бомбардування, локалізації ударів і ряду інших чинників. Грунтуючись на загальноприйнятих стратегіях війни, можна припустити, що міста постраждають набагато сильніше, ніж сільське населення, і промисловість укупі з транспортом будуть майже паралізовані. Після того, як температура досягне найменшої межі, вона поступово відновиться за 5-7 років. На розсіювання ж аерозольної суспензії піде ще приблизно 20 років. Однак наслідки ядерної війни людству доведеться розсьорбувати набагато довше – адже грунт і вода по всьому світу будуть отруєні радіоактивним пилом, а масове вимирання рослин призведе до серйозного занепаду всієї біосистеми планети.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ