Некерований супутник SpaceX визнаний небезпечним

Космічний апарат (КА) Atmospheric Dynamics Mission (ADM) Aeolus здійснив маневр на навколоземній орбіті, що дозволив уникнути зіткнення із супутником Starlink 44 (AV), повідомило Європейське космічне агентство (ЄКА) в Twitter.

В ході маневрів висота орбіти ADM Aeolus була скоригована, згідно з розрахунками європейських фахівців, в сторону збільшення. Таким чином ЕКА вперше провело «маневр щодо запобігання зіткнення».

Як пише Spaсe News, два КА могли б перебувати на відстані близько чотирьох кілометрів один від одного, переміщаючись з відносною швидкістю 14,4 кілометра в секунду, а ймовірність зіткнення супутників становила менше однієї мільйонної. Видання зазначає, що Starlink 44 розташований на орбіті заввишки від 311 до 345 кілометрів, що робить його найбільш низькоорбітальним КА системи Starlink, більшість з яких розташовується на висоті близько 550 кілометрів. Spaсe News передбачає, що Starlink 44 міг виявитися одним з двох КА, на яких SpaceX відчуває рухові установки.

Як пише Teslarati, компанія відмовилася проводити коригування орбіти Starlink 44, що може вказувати на некерованість даного КА. На думку генерального директора американського оператора Iridium Метта Деша, корекція орбіти є рутинною операцією, в зв’язку з чим повідомлення ЄКА про проведення такої процедури виглядає дивним.

Супутники Starlink глобального доступу до високопродуктивного інтернету американської компанії SpaceX запущені в травні ракетою Falcon 9 з космодрому на мисі Канаверал (США); згодом кілька з 60 КА виявилися втраченими.

Європейський супутник дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) Aeolus запущений в серпні 2018 року на ракеті Vega з космодрому Куру (Французька Гвіана).

Джерело





ІНШІ НОВИНИ