Раптове стратосферне потепління над Південним полюсом: температура більш ніж на 40 °C вище норми

Над Південним полюсом Землі в кінці літа 2019 року зафіксоване раптове потепління в стратосфері. Температура піднялася більш ніж на 40 ° C вище норми. Явище спостерігається на великій площі, на висоті близько 30 км від поверхні Землі, повідомляє Severe Weather.

Поки в північній півкулі тривало літо, на південній стороні земної кулі тривала зима. Щозими полярний вихор над Південним полюсом обертається в стратосфері на висоті близько 30 км.

Раптові стратосферні потепління набагато частіше спостерігаються в північній півкулі. Складна топографія місцевості і порушення атмосферної хвилі змінюють якість полярного вихору. У той же час над Південним полюсом є велика площа поверхні води і менш складний рельєф місцевості поблизу полюса. Стратосферне потепління над Південним полюсом зустрічається рідше, були зафіксовані тільки два випадки: у 2002 і 2010 роках.

Потепління над Південним полюсом в 2019 році і подальше руйнування полярного вихору впливають на нижній, найбільш вивчений небесний шар – тропосферу, викликаючи зміну погоди. Такий хід подій може принести холодну погоду і сніг в сусідні широти, наприклад, в Австралію та Нову Зеландію. Багато що залежить від місцевих погодних умов, так як ефекти стратосферного потепління можуть бути досить несподіваними і тривати протягом різних періодів часу.

Прогрів стратосфери також вплине на щорічне зростання озонової діри над Антарктидою. Потепління на великій висоті від Землі має обмежити її ріст. Фахівці висловлюють припущення, що з часом можна буде спостерігати меншу озонову діру, ніж, наприклад, в 2018 році.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ