Німецька підводна обсерваторія дивним чином зникла з дна Балтійського моря

Як повідомив сайт Центру океанічних досліджень імені Гельмгольца GEOMAR, підводну обсерваторію, яка створена для збору наукової інформації, не змогли знайти на дні Балтійського моря, на місці, куди її раніше доставили. Сигнали з об’єкта перестали отримувати 21 серпня. Для усунення передбачуваної неполадки до нього відправили дайверів, проте вони знайшли на місці станції тільки розірваний кабель для передачі даних.

Обсерваторію розмістили в забороненій зоні біля північного узбережжя Німеччини: доступ туди був обмежений. При цьому маса установки, на думку експертів, виключає можливість того, що її знесло через сильну течію або ж в результаті активності будь-яких морських істот.

Таким чином, найбільш правдоподібною версією зникнення установки вважають крадіжку, однак фахівці поки що не можуть сказати, яким саме чином її здійснили.

Станцію встановили в грудня 2016, вона перебувала на глибині 22 метри. Ціна об’єкта становить близько 300 тисяч євро.

Варто сказати, що крадіжка з дна великих об’єктів, що становлять наукову, культурну чи історичну цінність – не унікальне явище, незважаючи на технічні складності, пов’язані з такого роду заходом.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ