Вчені виявили шість великих масових вимирань

Група вчених прийшла до висновку, що Земля пережила раніше недооцінене масове вимирання близько 260 мільйонів років тому. Це збільшує кількість великих вимирань до шести.

Раніше вчені визначили, що існує п’ять великих масових вимирань – подій, які стирають велику кількість видів і визначають кінець геологічного періоду: ордовіксько-силурійське (443 млн років тому), девонське (372 мільйони років тому), велике пермське (252 мільйони років тому), тріасове (201 мільйон років тому) і крейда-палеогенове (66 мільйонів років тому).

Але нова робота показує, що вкрай недооціненим залишалося середньо-пермське вимирання, яке відбулося в період приблизно з 272 до 260 мільйонів років тому. Як відзначають дослідники, закінчення цього вимирання, яке вплинуло на життя на суші і в морях, відбулося одночасно з виверженням вулкана Емейшань і викликаною ним повінню.

Ця подія спричинила появу емейшанської пастки – великого скельного утворення, знайденого в Південному Китаї. Наслідки виверження були майже ті самі, які викликають інші відомі серйозні вимирання. За словами дослідників, масові виверження, подібні до цього, вивільняють велику кількість парникових газів, зокрема вуглекислого газу і метану, які викликають сильне глобальне потепління. Крім того, під час виверження клуби пилу і попелу піднімаються в повітря і затуляють собою Сонце, тим самим вбиваючи рослини. Зі смертю рослин перестають існувати і тварини, які ними харчуються.льного їх числа на планеті, які вимерли в результаті / © Wikimedia Commons

В результаті, на Землі з’явилися теплі, бідні на кисень океани, в яких, ймовірно, було дуже мало морського життя через несприятливі умов середовища. Оцінивши втрату чисельності видів, вчені прийшли до висновку, що середньо-пермське вимирання встає на один рівень з п’ятьма найбільшими подіями подібного роду. Але щоб остаточно включити його до шістки найбільших вимирань, вчені мають провести ще ряд досліджень, щоб довести, що скорочення числа видів в цей період земної історії можна було порівняти з іншими вимираннями.

Такі катастрофічні події можуть виникнути і в майбутньому. Згідно з попередніми дослідженнями, в 2100 році може початися ще одне найбільше вимирання. Воно почнеться, коли рівень вуглекислого газу в атмосфері нашої планети переступить критичну позначку. Звичайно, все це відбудеться, якщо викиди діоксиду вуглецю в атмосферу продовжаться тими ж темпами, що і сьогодні.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ