У Південній Африці знайдені сліди стародавнього катаклізму

Співробітники Університету Вітватерсранду в Йоганнесбурзі, що проводили дослідження в Південній Африці, виявили ознаки космічної катастрофи, яка сталася понад десять тисяч років тому. Катаклізм міг викликати масове вимирання на обох півкулях планети, повідомляє Palaeontologia Africana.

Група вчених працювала в провінції Лімпопо, в районі Уандеркратер (Wonderkrater), який відомий своїми запасами платини. Вони пробурили кілька кернів в місцевих породах і виявили, що в шарах, що утворилися 12-13 тисяч років тому, присутній пилок рослин. Аналіз вказав на різку зміну клімату – похолодання. Також стало очевидно, що поклади платини виникли в той же самий час.

Експерти зробили висновок, що ці події можуть бути пов’язані. На їхню думку, приблизно 12,8 тисяч років тому в Землю врізалося велике космічне тіло, багате платиною (це досить типово для метеоритів).

Удар зметнув в атмосферу велику кількість пилу і частинок платиновмісних порід, які потім розсіялися по величезних територіях. Хмари закрили сонячні промені, через що температура повітря значно знизилася.

В результаті багато великих видів тварин вимерли, причому не тільки в Африці, але також в Європі і Америці. Не виключено, що постраждали і люди – так, в Північній Америці саме після цього часу зникли артефакти стародавньої культури Кловіс.

Точне місце падіння метеорита залишилося невідомим. Можливо, він впав на Гренландію – там не так давно виявили великий кратер діаметром 31 кілометр.

Втім, теорію про космічний катаклізм ще не можна вважати повністю доведеною. Вчені мають намір продовжити дослідження на інших ділянках планети.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ