Ідоли з острова Пасхи виявилися ідолами родючості

Вчені відкрили нову таємницю бовванів з острова Пасхи. Виявилося, що вони зробили місцевий грунт більш родючим і придатним для сільського господарства. Правда, містичний вплив древніх богів тут ні при чому.

Відомо, що камінь для гігантських статуй добували безпосередньо на острові, хоча і далеко від місць, де вони в підсумку були встановлені. За даними дослідження, масштабні роботи по видобутку гірських порід привели до посиленого вивітрювання вулканічних відкладень в кар’єрах. В результаті цього процесу в грунт став потрапляти фосфор, а також інші елементи, важливі для росту рослин, повідомляє Journal of Archaeological Science.

Аналізуючи грунт, археологи знайшли в ньому мікроскопічні залишки рослинних культур. Вони показали, що аборигени вирощували солодку картоплю, банани, таро (колоказію), шовковицю і, можливо, дині.

Острів Пасхи, спочатку був покритий пальмовими лісами, але місцеві племена влаштували на їх місці сільськогосподарські угіддя, які забезпечували їх їжею протягом 500 років. При цьому вони використовували досить складні методи зміцнення ґрунту, наприклад, альпінарії (кам’яні сади).

Відомо, що цивілізація острова Пасхи зародилася в 900-1100 роках і таємничим чином зникла кілька століть тому. Вона не залишила жодного письмового документа, але зате спорудила величезні кам’яні фігури (ідоли) – моаї.

Причини загибелі цього народу залишаються невідомими. Багато вчених вважають, що вони полягають у виснаженні грунту і постійних засухах, але дані нового дослідження ставлять цю теорію під сумнів.

Аналіз грунту показав, що землеробство на острові Пасхи існувало і до, і після прибуття європейців (1722 рік). Перша «фаза» сільськогосподарських робіт почалася в 1495-1585 роках і тривала до 1675-1710-х. Тоді ж була створена одна з гігантських статуй. Друга «фаза» датується 1800-1900 роками.

Кам’яні ідоли, ймовірно, використовувалися в ритуалах, пов’язаних з родючістю. Археологи встановили, що кожен з них стояв в ямі, заповненій для стійкості гравієм і валунами. Поруч з ними збереглися невеликі шматки червоного пігменту і корали, які, можливо, також мали певне значення в місцевих віруваннях.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ