У найстарішому лісі Англії знайшли загадковий кам’яний круг

У лісі Дін на кордоні графств Глостершир і Уельс (Англія) археологи виявили незвичайну будову, вік якої оцінили більш ніж в чотири тисячі років. Дослідження проводилися з повітря за допомогою лідару – інструменту, який дозволяє сканувати місцевість на відстані.

Зображення показали, що серед дерев знаходиться якийсь об’єкт круглої форми, що має явно штучне походження. Археологи вирішили вивчити цю ділянку докладніше і знайшли кільцеву піраміду – ритуальний пам’ятник древніх племен, повідомляє BBC News.

За підрахунками експертів, він був побудований між 2500 і 1500 роками до нашої ери. Діаметр піраміди – близько 25 метрів. По периметру ділянка була оточена смугою щебеню шириною п’ять метрів. Крім того, по краях встановлені десять білих брил з вапняку, кожна заввишки не більше метра.

За словами експертів, це єдина будова такого роду в Глостерширі. Ніхто не знає, для чого вона використовувалася. У деяких таких пам’яток розташовувалися поховання. Часто всередині кола зберігалися залишки вугілля, що вказує на ритуали, пов’язані з розведенням полум’я.

Відзначимо, що ліс Дін офіційно визнаний найстарішим в Англії. У хроніках говориться, що ще тисячу років тому, за часів Вільгельма Завойовника (1027/28 – 1087), там влаштовували королівське полювання. Але люди жили в цій місцевості набагато раніше, ще в епоху Залізного віку і римських завоювань.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ