Вчені: вулкан створив один острів в Тихому океані і знищив інший

Підводне виверження вулкану в Тихому океані змінило вигляд архіпелагу Тонга. Один з островів був затоплений, але з води з’явився інший, в три рази більший, пишуть Діалоги.

Нову ділянку суші назвали Латейкі (Lateiki). Вчені з’ясували, що вона утворилась з шарів лави на вершині розлому земної кори. Острів має близько 400 метрів в довжину і 100 у ширину. Він знаходиться приблизно в 120 метрах на захід від свого знищеного попередника, повідомляє The Daily Mail.

Підводне виверження тривало близько 18 днів, потім за ним послідував землетрус. Варто відзначити, що Тонга знаходиться в Тихоокеанському вогняному кільці: зоні підвищеної сейсмоактивності. Там фіксується близько 90% всіх підземних поштовхів на Землі.

Так, в грудні 2014 року новий острів виник в результаті діяльності підводного вулкану в південній частині архіпелагу. Виверження викинуло в повітря хмари пари з попелом і камінням, шлейфи піднялися в небо на висоту дев’яти кілометрів.

Вчені відзначили, що вулканічні острови, навіть великі, недовговічні. Поки невідомо, скільки часу Латейкі протримається над поверхнею води – термін може становити від декількох років до декількох десятиліть.





ІНШІ НОВИНИ