Вчені назвали темпи танення «останньої крижаної зони Землі»

Площа крижаного покриву Арктики за останні 35 років скоротилася на 33%, з’ясували експерти з Американського географічного союзу. Вони визначили, що танення торкнулося найстаріших і масивних крижаних щитів, повідомляють Діалоги з посиланням на Science.

Раніше вчені вважали, що деякі ділянки Арктики все ще чинять опір глобальному потеплінню. Вони розташовані на північ від Гренландії і на захід від північних островів Канади. Там з року в рік зберігалося майже повне охоплення морським льодом. За прогнозами, ця область, названа «останньою крижаною зоною Землі», повинна була залишитися незайманою ще кілька десятиліть.

Але, як показали останні дослідження, вона теж почала танути, причому в два рази швидше, ніж решта Північного Льодовитого океану. Це дуже тривожні новини, так як морський лід є притулком для більшості арктичних тварин, в тому числі білих ведмедів і моржів. Його зникнення надасть руйнівний вплив на їх популяції.

Автори дослідження відзначили, що тала вода нагрівається в 80 разів швидше льоду. Значить, скорочення площі льодовиків викличе екстремально різкий підйом температури в океані і, як наслідок, загибель більшості морських мешканців.





ІНШІ НОВИНИ