В Австралії вперше знайшли останки пернатих полярних динозаврів

На дні прадавнього озера в Австралії виявили «схованку» зі скам’янілими пір’ям динозаврів і птахів. Їх вік оцінили в 118 мільйонів років, повідомляють Діалоги з посиланням на EurekAlert.

Знахідка привернула велику увагу палеонтологів. За їх словами, доісторичне пір’я досі знаходили тільки в певних регіонах, і Австралія, яка в зазначений час перебувала за Південним полярним колом, до них не належала.

Серед знайдених скам’янілостей виявили як тонке і схоже на волосся «протопір’я», що належало м’ясоїдним динозаврам, так і пухнасте пір’я перших птахів, які вже вміли літати.

«Скелети динозаврів і навіть крихкі кістки ранніх птахів знаходили в високих широтах і раніше. Проте, до теперішнього часу ми не бачили ніяких доказів, що динозаври використовували пір’я для виживання в екстремальних полярних умовах», – розповів автор дослідження доктор Бенджамін Кір з Університету Уппсали в Швеції.
Мільйони років тому в Австралії стояли морози, а полярні ночі тривали до кількох місяців. Пір’я динозаврам не дозволяло підніматися в повітря, але зате, очевидно, створювало теплоізоляційний шар навколо тіла.

Залишки меланосом (органел зі світлопоглинаючими пігментами) показали, що оперення було переважно темним. Такий відтінок сприяв поглинанню тепла і міг полегшувати «камуфляж» в навколишньому середовищі.

Вчені відзначили, що копалини пір’я з Австралії – перше свідчення зовнішніх покривів динозаврів із стародавніх полярних областей. За ним можна побачити, як оперення динозаврів відрізнялося від пір’я птахів.





ІНШІ НОВИНИ